Alma – suomalaisen popin arvokkain vientituote

Vuosi 2018 lupaa suomalaiselle popmusiikille hyvää myös kansainvälisellä tasolla. Suomesta on perinteisesti ponnistanut maailmalle menestyviä artisteja ja musiikintekijöitä esimerkiksi klassisen sekä raskaamman musiikin saralla, mutta tällä hetkellä meneillään on suomalaisen popin kansainvälinen nousukausi. Tästä loistavana esimerkkinä toimii vuonna 2016 maailmanlaajuisen sopimuksen Universal Musicin kanssa solminut Alma.

Kokemattomasta teinilaulajasta maailmantähdeksi

Laulaja-lauluntekijä Alma syntyi Kuopiossa vuonna 1996, mutta vietti lapsuutensa Helsingissä. Lupaavan laulajan ura lähti liikkeelle Idols-laulukilpailusta, johon 17-vuotias Alma osallistui vuonna 2013. Kilpailumenestys katkesi juuri ennen semifinaalia, mutta menestyksen kannalta tarpeelliset eväät oli noukittu matkaan jo ennen sitä. Alma ja kilpailussa tuomarina toiminut Sini Sabotage olivat tutustuneet toisiinsa, ja nuori laulaja pääsi räppärin keikoille tämän tuplaajaksi eli eräänlaiseksi taustalaulajaksi.Alman nopeasti nousukiitoon lähteneestä menestyksestä tekee erityisen poikkeuksellista se, ettei nuori laulaja ollut ennen Idols-esiintymistään noussut lavalle edes koulun kevätjuhlassa – saati sitten millään ammattimaisesti järjestetyllä keikalla. Harvinaisen puutteellisesta esiintymiskokemuksestaan huolimatta Alma oli yksi Idolsin kiistattomista ennakkosuosikeista, eikä hänen lahjakkuutensa jäänyt huomaamatta kisan ulkopuolellakaan. Levytyssopimuksia alettiin solmia varsin nopeasti niin PME Recordsin kuin Saksan Universal Musicinkin kanssa, ja ensimmäinen single Karma julkaistiin kesäkuussa 2016.

Ensin maailma, sitten vasta Suomi

Suomalaiset olivat aluksi melko tietämättömiä Alman hyvään vauhtiin lähteneestä kansainvälisestä menestyksestä. Asian laita alkoi valjeta suurimmalle osalle kotimaan kansasta hiljalleen siinä vaiheessa, kun Suomessa uutisoitiin Elton Johnin valinneen Alman Karma-kappaleen soitettavaksi omassa Rocket Hour -radio-ohjelmassaan. Nousevan artistin ura ja keikat alkoivat nopeasti kiinnostaa myös meillä. Alma oli vuoden 2017 Emma-gaalassa ehdolla viidessä eri kategoriassa, ja pystinsä hän sai lopulta Vuoden tulokas -kategoriasta. Hänet palkittiin myös Vuoden vienti -Emmalla.Kansainvälinen menestys jatkui rinta rinnan kotimaan menestyksen kanssa, sillä kevään 2017 singlejulkaisu Chasing Highs kipusi listoille Suomen lisäksi myös Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Britanniassa ja Irlannissa. Alma on keikkaillut maailmalla todella ahkerasti ja esiintynyt muun muassa italialaisilla jättifestivaaleilla Justin Bieberin lämmittelijänä. Tälle menestystarinalle on taatusti luvassa jatkoa.